ניתוחי קרנית
מתקדמים
מהי קרנית?
הקרנית הינה חלון שקוף בקדמת העין. בעין בריאה הקרנית היא שקופה ותפקידה לרכז את קרני האור ולמקדן על הרשתית.
במידה והקרנית חולה, היא יכולה להיות בצקתית או מצולקת. במקרים אלה הקרנית מפסיקה להיות שקופה. קרני האור העוברות דרך קרנית חולה מתעוותות ונוצרת תמונה מעוותת ומטושטשת על הרשתית. במצבים בהם לא ניתן לשפר את חדות הראייה באמצעות תיקון אופטי (בעזרת משקפיים או עדשות מגע) או על ידי טיפול תרופתי, יש צורך לעיתים בהשתלת קרנית.
מהי השתלת קרנית?
השתלת קרנית זהו ניתוח בו מוחלפת מרבית הקרנית החולה בקרנית אנושית בריאה מנפטר.
מתי יש צורך בהשתלת קרנית?
השתלת קרנית תבוצע במקרים שבהם הקרנית עכורה או מעוותת ולא מאפשרת את העברת קרני האור ומיקודן כנדרש, גם בעזרת עזרים כגון משקפיים או עדשות מגע.
מה הן מחלות הקרנית הנפוצות הדורשות השתלת קרנית?
1 . פגיעה בקרנית אחרי ניתוח עיניים קודם כגון קטארקט (ירוד).
2 . קרטוקונוס- מצב בו הקרנית מקבלת צורת חרוט (קונוס).
3 . מחלות קרנית תורשתיות.
4 . צלקות לאחר זיהומים, בעיקר הרפס.
5 . דחייה לאחר השתלת קרנית קודמת.
6 . צלקות אחרי פציעות בקרנית.
7 . כוויות.
מה מקור הקרנית המושתלת?
הקרנית נלקחת מתורם שנפטר- בהסכמת משפחת הנפטר או בהסכמת התורם בעודו בחיים.
איכות של כל קרנית המיועדת להשתלה נבדקת וכן נבדק שלתורם אין מחלות זיהומיות כמו איידס או דלקת כבד.
כיצד מתבצעת השתלת קרנית?
הניתוח מתבצע תחת מיקרוסקופ. החלק המרכזי הפגוע של הקרנית מוחלף באותו חלק מקרנית שקופה ובריאה. הקרנית המושתלת מוצמדת למקומה בעזרת תפרים שמוצאים בין חודשים לשנים לאחר הניתוח. צבע עינייך לא ישתנה בעקבות השתלת הקרנית היות ואת צבע העיניים קובעת הקשתית של העין.
קימים גם ניתוחים בהם מולף רק חלק מהקרנית בהתאם לאופי הבעיה. ניתן להחליף רק את הקרנית הקדמית (ניתוח DALK) אם מדובר בבעיה בקרנית הקדמית כגון קרטוקונוס או צלקות בקרנית. במקרה זה מצטמצמת הסכנה לדחייתקרנית בעתיד.
ניתן גם להחליף רק את הקרנית האחורית (תאי האנדוטל) במקרה שהחלק האחורי פגוע כמו במחלת פוקס או מחלת PBK. במקרה זה הניתוח מבוצע עם מינימום תפרים.
באיזו הרדמה מבוצע הניתוח?
בהרדמה כללית – לצורך כך תיבדק לפני הניתוח ע"י רופא מרדים ובזמן הניתוח תהיה בהרדמה כללית
לאחר הניתוח:
-
כשתצא מחדר הניתוח, העין המנותחת תהיה חבושה ומגן פלסטי.
-
ניידות: אינך מוגבל בתנועה ומותר לקום מהמיטה.
-
טיפול מונע : תקבל תרופות וטיפות למניעת דחייה שתל וזיהום.
-
טיפול תרופתי: במידה והינך נוטל תרופות באופן קבוע יש להמשיך ולקחתן בהתאם להוראות הרופא.
-
כלכלה - מותר לאכול ולשתות.
-
טיפול בכאב - במידה ותחוש כאב תוכל לקחת תרופה לשיכוך כאבים.
-
בחילות והקאות- ייתכנו לאחר ניתוח שנעשה בהרדמה כללית. יש לדווח לאחות. ניתן לקבל תרופות מקלות על תחושת הבחילה.
-
רחצה - מותר להתקלח אך אסור להרטיב את העין במשך הימים הראשונים שלאחר הניתוח
מהו משך האשפוז בביה"ח?
לרב ניתן לחזור הביתה מספר שעות אחרי הניתוח. יתכנו מצבים בהם ידרש להישאר באישפוז עד למחרת.
אילו סיבוכים אפשריים לאחר הניתוח?
1. לחץ תוך עיני גבוה.
2. זיהום.
3. דחיית שתל קרנית: דחייה של השתל מתרחשת לרוב, במהלך השנה הראשונה לאחר ההשתלה. הסיכון לדחייה הולך ופוחת ככל שחולף הזמן. עם זאת, דחייה עשוייה להתרחש בכל זמן לאחר הניתוח, גם כעבור מספר שנים. בניתוח ה DALK (השתלת קרנית קדמית) הסיכון לדחיה קטן.
סימני דחיית שתל מתאפיינים - בעכירות הקרנית וירידה ניכרת בחדות הראייה, ברגישות לאור, אודם, אי נוחות מתמשכת וכאבים בעין. בהופעת סימנים אלו עליך לפנות בדחיפות לבדיקת רופא עיניים.
4. עיוות ואי סדירות של הקרנית המושתלת.
רוב הסיבוכים הנ"ל ניתנים לטיפול. בחלקם הגדול חדות הראייה משתפרת לאחר טיפול.
הנחיות לשחרור
-
בשחרור תקבל מכתב מסכם מהרופא המטפל כולל מרשם לטיפות עיניים.
-
ביקורת רפואית: יש לתאם תור לביקורת רפואית אצל פרופ' קיזרמן יום, שבוע וחודש לאחר הניתוח. בהמשך ידרשו בדיקות נוספות כל מספר חודשים אחר כך במהלך השנה הראשונה מהניתוח ולאחר מכן בדיקות כל חצי שנה.
-
טיפול בכאב: במידה ויש כאבים באזור המנותח ניתן לקחת תרופות משככות כאבים בהתאם להמלצות הרופא המטפל.
-
הפרשה מהעין: בימים הראשונים לאחר הניתוח תיתכן מעט הפרשה מהעין ניתן לנקותה עם צמר גפן נקי ספוג במים רטוחים שהתקררו. ניקוי העין יש לבצע מהזווית הפנימית של העין כלפי חוץ כל פעם יש להשתמש בצמר גפן חדש.
-
טיפול תרופתי: טיפות העיניים ניתנות בדרך כלל לתקופה של כ – 6 חודשים עד שנה לאחר הניתוח. יש לשים טיפות עיניים בהתאם להנחיות פרופ' קיזרמן. חשוב להקפיד לשים את הטיפות בזמן – הדבר חיוני כדי לשמור על שקיפות הקרנית ולמנוע סכנת דחייה. אסור להפסיק או לשנות את הטיפול מבלי להתייעץ עם פרופ' קיזרמן .
-
מניעת זיהומים: קרנית מושתלת חשופה לזיהומים במידה רבה יותר מקרנית רגילה. יש להימנע מלהיות בסביבת מזוהמת (כגון שחיה בים) ולהקפיד על היגיינה אישית.
-
הגנה על העין:
-
במשך 3 השבועות הראשונים שלאחר הניתוח יש להרכיב, במשך היום, משקפיים כהגנה על העין ובמשך הלילה לישון עם מגן שיסופק לך - אין להתאמץ בעבודה קשה.
-
יש להימנע מפעילות ספורטיבית כמו שחייה ו/ או הרמת משאות כבדים ובהתאם להנחיות הרופא.
-
יש להיזהר מפני מכות ישירות לעין (לדוגמא מחיבוק של ילד או מחיות מחמד).
הוצאת תפרים- בחלק מניתוחי הקרנית מוציאים תפרים מספר חודשים עד שנה לאחר הניתוח. הדבר נתון לשיקולו של הרופא המטפל.
מתי יש לפנות מיד לעזרה רפואית?
חיוני שתהיה מודע לסכנת הזיהום ו/או לסימני הדחייה האפשריים. במידה והם מופיעים יש להגיע מייד לבית החולים וליידע על – כך את פרופ' קיזרמן. אבחון וטיפול מהירים בדחייה או בזיהום מקטינים את הסיכוי לאיבוד השתל. אם מופיעים אחד או יותר מהסימנים הבאים עליך לפנות בדחיפות לחדר מיון:
-
ירידה בראייה
-
אודם פתאומי בעין
-
כאב פתאומי בעין
-
הפרשה מרובה בעין
שיטות מתקדמות להשתלת קרנית
השתלת קרנית בעובי מלא
בשיטה זו מסירים כפתור קרנית
בעובי מלא, כלומר כל שכבות
הקרנית, מעין החולה ותופרים
במקומה כפתור קרנית בגודל
המתאים מתורם. משתמשים
בטכניקה זו כאשר כל שכבות
קרנית החולה פגועות או כאשר
מסיבה כלשהי לא ניתן לבצע
השתלה למלרית. בשיטה זו
משיגים תוצאות מצוינות מבחינת חדות ראיה אך חסרונותיה רבים ומוזכרים למעלה.
השתלת קרנית אחורית DSAEK
ב-DSAEK יוצרים פתח קטן
בדופן עין החולה דרכה מכניסים
כפתור קרנית מתורם בעובי של
כעשירית המילימטר. סוגרים את
הפתח שיצרנו ב 2-3 תפרים ואת
שתל הקרנית מצמידים לקרנית
החולה ע"י בועת אוויר. בשיטה
זו ההחלמה מהירה והחשוב מכל
אין צורך להוציא תפרים או בעדשות מגע. הסיבוך השכיח ביותר הוא אי היצמדות של השתל למקומו מיד לאחר הניתוח. סיבוך זה מופיע בעד 10% מהניתוחים. הטיפול בסיבוך זה הוא ע"י הזרקת בועת אוויר חוזרת להצמדת השתל. סיבוכים נוספים, שכיחים פחות, הם: עכירות באזור המגע בין הקרניות, הפרדות מאוחרת של השתל ודחיית אנדותל.
השתלת קרנית שכבתית קדמית DALK
שיטה נוספת להשתלת קרנית מבוססת על הסרת החלקים הקדמיים של הקרנית, והשארת החלק האחורי של הקרנית (השכבה הפנימית המכילה את תאי האנדותל). במצב זה משתילים את החלקים הקדמיים של קרנית התורם. היתרון בשיטה זו הוא בהקטנת הסיכון לדחיית השתל.
בקרטוקונוס שכבת תאי האנדותל תקינה, ורק גוף הקרנית פגום: הקרנית קמורה מאוד ודקה, אך שכבת הדסמט ותאי האנדותל תקינים וניתן להשאירם. במקרה זה ניתן להחליף את גוף הקרנית בלבד, תוך השארת תאי האנדותל ושכבת הדסמט של המנותח. היתרון בהשארת תאי האנדותל העצמיים של המנותח, היא הקטנה משמעותית בסיכון הקיים לפתח דחייה כנגד תאי האנדותל המושתלים מאדם אחר. בנוסף קיימת שמירה בשיטה זו על מבנה העין כיוון שהניתוח מבוצע בעין סגורה, וכן מופחת הסיכון להתפתחות הדבקויות בין הקשתית ובין הקרנית המושתלת. בניתוח השתלת קרנית שכבתית בשיטת DALK מזריקים בועת אויר לתוך גוף הקרנית המושתלת. בועה זו מפרידה בין גוף הקרנית הקדמית (הסטרומה), אותה מסירים בניתוח, ובין שכבת הדסמט והאנדותל. השכבה הקדמית מוסרת, ובמקומה מושתלת קרנית התורם לאחר שהוסרו ממנה הדסמט ותאי האנדותל. בעזרת תפרים עדינים מחברים את השתל עם היקף הקרנית של המנותח. תפרים אלו מוסרים לאחר מספר חודשים עד כשנה.
השתלת קרנית בלייזר
בניתוח השתלת הקרנית הקלסי המבוצע כבר 60 שנה, הקרנית הפגועה הוסרה באופן ידני ובמקומה הושתלה הקרנית הבריאה, אשר הוצמדה באמצעות תפרים שהוצאו לאחר מספר חודשים, לכן ההחלמה ממושכת ביותר ותהליך השיפור בראייה איטי ודורש מעקב ממושך של הרופא המנתח. במקרים רבים נותר צילינדר גבוה לאחר הניתוח ולכן קשה להגיע לחדות ראייה טובה או להתאים משקפיים ועדשות מגע.
כיום ניתן לבצע השתלת קרנית באמצעות לייזר, בשיטת IEK באמצעות מכשיר ה"אינטראלייז".
בשיטה זו לראשונה, החיתוך של קרנית התורם ושל המקבל מתבצע בעזרת קרן לייזר , ההחלמה מהירה והמנותח זוכה לראייה טובה בתוך זמן קצר. מכיוון שקרן הלייזר מאפשרת חיתוך עדין ומדויק של הקרנית, ניתן גם לבצע איתה השתלות חלקיות כמו השתלת DALK שתוארה לעייל.
השתלת קרנית בשיטת המדרגה
הניתוח הקלאסי כולל חיתוך "כפתור" מרכזי בקוטר 7-8 מ"מ מהקרנית הפגועה והחלפתו ב"כפתור" דומה שנלקח מקרנית תורם
חלק הקרנית המושתל נתפר בתפרים רבים לשולי הקרנית הקבועה כדי להגיע לאטימה מלאה. תפרים אלה עלולים ליצור מתח מוגבר בשתל אשר יתבטא בצילינדר גבוה וראיה ירודה. בנוסף לכך, בשיטת השתלה זו שטח המגע בין שתל הקרנית לשולי הקרנית הקבועה הוא קטן וריפוי של הפצע הוא איטי. תהליך הריפוי עלול להימשך מעל לשנה. במהלך תקופה זו התפרים נשארים בעין והראייה אינה מיטבית.
פרופ' קיזרמן פיתח שיטה חדישה להשתלת קרנית שנקראת שיטת המדרגה החלקית. ניתוח חדיש זה מאפשר מגע טוב יותר בין השתל לשולי הקרנית הקבועה. השיטה מתבססת על חיתוך הקרנית בשני מישורים ויצירת מדרגה באזור המגע בין השתל לקרנית הקבועה. המגע בין שתי הקרניות הוא טוב יותר. בעבודות מחקר שביצע פרופ' קיזרמן בחו"ל נמצא כי בשיטת המדרגה מספר התפרים מועט, ריפוי פצע הניתוח הוא מהיר יותר וניתן להוציא את התפרים מוקדם יותר. חשוב עוד יותר להדגיש כי בשיטת המדרגה התאים החיוניים של הקרנית (תאי האנדותל) החיוניים לשקיפות הקרנית החדשה נשמרים בצורה טובה יותר.
פריצת דרך בהשתלת קרנית- השתלת קרנית מלאכותית
במצבים בהם במטופל התרחשה דחייה חוזרת של השתלות קרנית קודמות או במצב בו ידוע מראש כי סיכויי השתלת הקרנית מתורם הנה בעל סיכוי זעום להצליח, ניתן לבצע כיום השתלה של קרנית מלאכותית. הקרנית המלאכותית פותחה מחומר אקרילי, לאחר שנים רבות של מחקר בתחום. הניתוח דומה בעיקרו להשתלת הקרנית הקלאסית. הניתוח מאפשר החזרת מאור עיניים לחולים שהנם עוורים בשל מחלה של הקרנית.
כיצד אפשר לדעת שההשתלה הצליחה?
זמן החלמת הקרנית לאחר ההשתלה הינו ארוך במיוחד. מסיבה זו הראייה לאחר הניתוח משתנה לעיתים קרובות. ניתן לשפר את הראיה ע"י משקפים, ניתוח ליזר או עדשות מגע, אולם שימוש באמצעים אלה נעשה רק חודשים לאחר הניתוח כאשר קיימת רמה סבירה של ריפוי. במרבית המקרים המנותח יראה טוב בעזרת משקפיים ורק במקרים מועטים יהיה צורך בעדשות מגע או ניתוח ליזר. בכל מקרה יש לצפות לראייה טובה רק לאחר הוצאת חלק או רב התפרים, אם כי בחלק מן המקרים הראייה טובה כבר מהתחלה.