טיפולים מתקדמים לקרטוקונוס
מה גורם להיווצרות קרטוקונוס?
הגורם להתפתחותה של המחלה אינו ידוע לחלוטין, אם כי ישנן מספר הערכות בדבר גורמים תורשתיים הנמצאים ביסוד התפתחותה; כמו כן, ישנן מספר הערכות לגבי הקשר הסטטיסטי בין קיומם של קרובי משפחה הלוקים במחלה לבין הלקות בה.
השערה שהועלתה באוניברסיטת וושינגטון מייחסת את המחלה למותם של תאי קרנית הנגרם כתוצאה מטראומות העוברות עליה - כגון שימוש רב בעדשות מגע או שיפשוף עיניים. השערה נוספת מייחסת את הקרטוקונוס לפעילות אנזימטית בלתי מאוזנת היוצרת תוצרי לוואי חומציים הגורמים להיתמוסססות והדקקות הקרנית.
מה זה קרטוקונוס?
מחלת הקרנית החרוטית (קרטוקונוס) הינה מחלה ניונית של הקרנית המתבטאת בבלט והידקקות מתקדמת של הקרנית והפיכתה לצורת קונוס (חרוט). העיוות בקרנית גורם לקוצר ראייה ולצילינדר מעוות וכך להידרדרות הראייה. מחלה זו איננה מובילה לעיוורון מוחלט, אך פוגמת ביכולת הנהיגה, הקריאה וראית הלילה.
לרוב מתחילה המחלה להתפתח בחלקו השני של העשור השני לחיים ויכולה להמשיך להתפתח עד לראשית העשור הרביעי. מחלה זו מתפתחת לרוב בשתי העיניים, אך לא תמיד בקצב זהה.
בשלבים ראשונים של המחלה הליקוי בראיה ניתן לתיקון על ידי משקפיים ועדשות מגע. אולם מכוון שהמחלה הינה פרוגרסיבית (מתקדמת) היא עלולה לגרום להצטלקויות, קרע בשכבות הקרנית, ולהסתיים בצורך בהשתלת קרנית. קרטו-אקטזיה הנה מצב הדומה לקרטוקונוס ובו מתפתחת התבלטות והידקקות לאורך זמן. אולם מצב זה מופיע לאחר ניתוחי הסרת משקפיים.
מה הם סימני המחלה?
סימני הקרטוקונוס הראשונים כוללים:
-
קושי בראיית עצמים רחוקים וקטנים עקב ירידה בחדות הראייה.
-
קיומן של "תמונות צללים" בשדה הראייה, במיוחד כאשר ניגודיות התמונה היא גבוהה מאוד (כמו למשל, במבט על מקור אור בלילה או על נקודה בהירה על רקע כהה)
-
הופעתן של "הילות אור" סביב מקורות אור או עצמים בוהקים.
-
לעתים ישנן תלונות על ירידה בחדות התלת-ממדית של הראייה, בעיקר כאשר בעין אחת המחלה מפותחת יותר מאשר ברעותה.
איך לאבחן את המחלה?
מחלת הקרטוקונוס יכולה להיות כמעט בלתי מורגשת בשלביה הראשוניים, אך יכולה להתדרדר עד למצבים בהם יכולת הראייה נפגעת מאוד (בעיקר כאשר הקרנית מצטלקת), אז נדרשת התערבות רפואית עד כדי השתלת קרנית.
מאידך גיסא, היות שלעתים החולה אינו מבחין בבעיה עד לשלב מתקדם יחסית בהתפתחותה, מומלץ לאנשים בעלי סיכון גבוה (הסובלים מאלרגיה וגרד בעיניים, קרובי משפחה של קרטוקונוס ומי שסובל מצילינדר גבוה ומתקדם) לעבור בדיקות תקופתיות, במיוחד לאור העובדה שניתן כיום לעצור את התקדמות המחלה בשלב מוקדם ולמנוע נזק בלתי הפיך לראיה וצורך להגיע להשתלת קרנית.
בבדיקת ראייה רגילה הנעשית לצורך מתן משקפיים, עלולים לא לאבחן את המחלה ולחשוב בטעות שמדובר בקוצר ראייה רגיל.
האבחון המדויק של המחלה נעשה בדרך כלל בבדיקה מעמיקה יותר הכוללת מיפוי קרנית. פרופ' קיזרמן משתמש לאבחון המחלה במיפוי קרנית מיוחד תלת מימדי - הממפה גם את חלקה הקדמי של הקרנית וגם את חלקה האחורי . מיפוי קרנית זה העובד בשיטת "שינפלוג" מאפשר לגלות מוקדם את המחלה עוד בשלביה הראשוניים ולפעול מוקדם לעצירתה.
כיצד מטפלים בקרטוקונס?
חיזוק הקרנית (Crosslinking) הוא טיפול הבחירה לעצירת התקדמות הקרטוקונוס. מטרת הטיפול היא לגרום להקשחת הקרנית ולייצובה על ידי יצירת קשרים חדשים בין סיבי הקרנית והגברת הקשרים הקיימים באופן טבעי בקולגן הקרנית, וכך להאט ולעצור את ההתקדמות של בלט הקרנית במחלה זה.
טיפול הקרוס-לינקינג מבוצע אם בלט הקרנית הוא מתקדם. את ההתקדמות ניתן לזהות על פי תלונות של החולה על ירידה בראייה ו/או על צורך להחליף משקפיים לעתים קרובות, על פי שינוי ברפרקציה ובעובי הקרנית, המעידים על הידקקות, וכן על פי מפות הטופוגרפיות, המצביעות על עליה בקמירות הקרנית.
מצבים נוספים בהם ניתן לטפל בקרוס- לינקינג הנם: pellucid marginal degeneration , כיב קרנית, תמס קרנית ובצקת קרנית
מהלך טיפול הקרוסלינקינג
הטיפול מתבצע בשני שלבים :
שלב הראשון: מסירים את אפיתל הקרנית ומזליפים ויטמין B2 הנקרא ריבופלבין עד להספגה של הקרנית והלשכה הקדמית.
שלב השני: מקרינים אור אולטרה- סגול (UV), שגורם לאקטיבציה של הריבופלבין, תוך כדי הזלפה של עוד ריבופלוין.
בתום הטיפול מזליפים על הקרנית אנטיביוטיקה ומניחים עדשת מגע טיפולית על העין לכמה ימים, עד שאפיתל הקרנית נרפא.
הטיפול מיועד לעצור את התקדמות המחלה ואינו מיועד לשפר את הראיה או להיות תחליף לכל אמצעי לשיפור הראיה כמו משקפיים, עדשות מגע או טבעות.
השתלת טבעות לקרנית בליזר - שיטה בטוחה לשיפור הראיה בקרטקונוס
הטבעת מורכבת משני סהרונים, עשויים מחומר פלסטי שקוף (אותו החומר ממנו עשויות העדשות המושתלות בניתוחי קטרקט), חומר שבטיחותו לעין היא כבר עובדה ומזה שנים רבות משמש ליצור עדשות מגע ועדשות להשתלה תוך עינית. את הסהרונים משתילים בתוך הקרנית בניתוח המבוצע בליזר (המאפשר יצירת התעלה בקרנית באמצעות קרן לייזר) בהרדמה מקומית על ידי טיפות עינים בלבד, הנמשך כרבע שעה ואינו מצריך אישפוז. המנותח משוחרר לביתו ללא כיסוי העין וחווה שיפור מידי בראיה שהולך ומשתפר במשך הזמן.
השתלת הטבעות מאפשרת השטחת מרכז הקרנית ו"משיכת" הקרנית להיקף וכך מתוקן הצילינדר והעיוותים בקרנית.
יתרונות השיטה:
1. שיטה לא פולשנית ומאד בטוחה שנועדה להשטיח את מרכז הקרנית. הטבעת מייצבת את הקרנית, מעכבת או מונעת את המשך התפתחות מחלת הקרטוקונוס.
2. הטבעות מושתלות בהקף הקרנית כך שלא יכולות לפגוע בראיה המרכזית.
3. אם התוצאה לא מספקת הטבעות ניתנות למיקום מחדש, להחלפה בטבעת בעלת עובי אחר או אף ניתנות להוצאה בצורה בטוחה ואז השפעתן חולפת.
4. אחרי הניתוח ניתן להשתמש בעדשות או במשקפיים על מנת להגיע לראייה טובה יותר.
מהם הסיכונים בהשתלת טבעות?
בכל פעולה ניתוחית יש סיכון מסוים. מחקרים קליניים שנערכו בארה"ב הראו, כי זיהום, המהווה סיכון של כל פעולה ניתוחית, התרחש רק בפחות מ 0.5% מהמקרים וגם הוא ניתן לטיפול בעזרת אנטיביוטיקה וטיפות עיניים.
למי מתאים ניתוח השתלת טבעות?
הניתוח מיועד למטופלים עם קרטוקנוס אשר רוצים לשפר את ראיתם אך אינם מתאימים לניתוח הסרת משקפיים בלייזר.
השתלת הטבעות צפויה להקטין את הצילינדר ולשפר את איכות הראיה במשקפיים.
אומנם יש מטופלים שאינם זקוקים למשקפיים כלל לאחר השתלת טבעת אך לרב אין הטבעות יכולות לתקן את כל המספר והצילינדר ויתכן צורך במשקפיים או עדשות לאחר הניתוח.
ניתן גם לשלב טיפול זה עם קרוסלינקינג בכדי לעצור בודאות את התקדמות הקרטוקנוס.
השתלת טבעת עגולה בכיס בקרנית MIO RING
כמו השתלת טבעות המטרה לישר את האירגולריות בקרנית רק שכאן הדרב מבוצע עם טבעת עגולה שלמה המושתלת לכיס בקרנית שנוצר ע"י לייזר. הטבעת היא גמישה ויכולה להתכופף בכדי לעבור דרך פתח קטן בזמן הכניסה לכיס.