top of page

טיפול לייזר SLT לגלאוקמה

במקום לטפטף כל יום טיפות

 אחד הטיפולים הפשוטים והיעילים לגלאוקומה, נקרא טיפול " Selective Laser Trabeculoplasty - SLT".  טיפול ליזר קצר ובטוח זה הינו אמצעי נוסף וחשוב לאיזון חולי גלאוקומה.  יכול גם להחליף את הצורך היום יומי בטיפות.

 

איך מטפלים בגלאוקומה?

מחלת הגלאוקומה ככלל, אנו משתמשים בטיפות  עיניים, בסוגי לייזר שונים, ובניתוחים שונים כדי להוריד את הלחץ התוך-עיני. הטיפול במחלה מותאם למספר רב של גורמים השונים מחולה לחולה, ואפילו מעין לעין. למשל: סוג הגלאוקומה, מידת הנזק שכבר התרחש בעין, גיל החולה, מראה עצב הראיה, מראה שדה הראיה, גובה הלחץ התוך-עיני, הסיפור המשפחתי, התגובה לטיפול הנוכחי שהחולה כבר מקבל, ועוד גורמים רבים המכתיבים בסופו של דבר את הטיפול הספציפי שתקבל כל עין של כל חולה. כמובן שטיפול זה עשוי להשתנות מפעם לפעם, בהסתמך על מצב העין והתגובה לטיפול שניתן עד כה.

 

טיפולי לייזר לגלאוקומה

טיפולי לייזר לגלאוקומה קיימים מזה עשרות שנים, ועם השנים השתכללו טיפולים אלו, ונוספו אפשרויות חדשות להורדת לחץ תוך-עיני באמצעות לייזר. המאפיין את טיפולי הלייזר היא העובדה שהם עדינים, כמעט שאינם מורגשים על-ידי המטופל (הן בזמן טיפול הלייזר והן אחריו), ומידת תופעות הלוואי שלהם קטנה ביותר. הסיכונים לעין ולראיה מטיפולי לייזר לגלאוקומה נמוכים מאוד, ולכן החשש לעבור אותם הינו מינימאלי. אם נשווה את פרופיל הבטיחות של טיפול לייזר לפרופיל הבטיחות של ניתוח גלאוקומה, נגלה שניתוחים הינם בעלי סיכון גבוה בהרבה ולכן אנחנו שומרים את האופציה הניתוחית רק לאותם עיניים שבהם חומרת המחלה הינה כזאת שאם לא ננתח, הסיכון בהתקדמות המחלה גובר על הסיכון הניתוחי.

מה זה טיפול הלייזר SLT ?

זהו פיתוח יחסית חדש שהסתמך על טיפול לייזר קודם שנקרא ALT, שקיים מעל 20 שנה. אף ששני טיפולים אלו משמשים להורדת לחץ תוך-עיני, ומלווים במיעוט של תופעות לוואי, ישנם יתרונות מסוימים ל- SLT.

טיפול לייזר לגלאוקומה של זווית פתוחה, הן מסוג ALT והן מסוג SLT ככלל, מוריד לחץ באופן הדומה להוספה של עוד סוג טיפה. לדוגמא, חולה שניתן לאזנו באמצעות סוג אחד של טיפות, קיים סיכוי סביר שהלייזר יוכל לאזנו כך שלא יצטרך לקחת טיפות. חולה הלוקח 3 סוגי טיפות ונמצא כי הגלאוקומה אצלו עדיין אינה מאוזנת כנדרש, יוכל לקבל סוג טיפות רביעי או לעבור טיפול לייזר, בתקווה שהגברת הטיפול יביא להתייצבות המחלה. חולה שמקבל את כל סוגי הטיפות שניתן לתת לו, ועדיין המחלה לא יציבה, יצטרך הרופא לשקול האם להציע טיפול לייזר, או לחליפין ללכת לכיוון של ניתוח, שיכול להביא לירידה משמעותית בהרבה בלחץ, אולם עם סיכונים גבוהים הרבה יותר. ככלל, טיפול לייזר יכול להחזיק כ- 5 שנים בממוצע (חלק מחזיקים יותר, וחלק פחות). והוא נמצע יעיל בכ- 70-80% מהמטופלים שעברו טיפול זה. אחד היתרונות הגלומים בטיפול ה- SLT הינו האפשרות לחזור על הטיפול מספר רב יותר של פעמים, מאשר סוגי לייזר אחרים, כך שבמידה ותקופת הזמן שבה טיפול זה היה יעיל עוברת, או שלחליפין מחלת הגלאוקומה באותה העין החמירה עם השנים, ניתן לחזור על טיפול הלייזר יחסית בחופשיות, במידה ומתעורר הצורך.

 

מהם היתרונות טיפול הליזר SLT?

כל סוגי הטיפול בגלאוקומה נועדו כדי להוריד את הלחץ התוך-עיני. טיפולים אלו כוללים טיפות עיניים מסוגים שונים, טיפולי לייזר וניתוחים. ללא קשר לדרך בה מורידים את הלחץ שבעין, ככל שהלחץ התוך עיני יהיה נמוך יותר, כך יהיה טוב יותר, והמחלה תתקדם בקצב איטי הרבה יותר. מטרתו של רופא העיניים שלכם, וכמובן גם שלכם, היא להאט את התקדמות הגלאוקומה עד כמה שרק ניתן.

לטיפול לייזר SLT מספר יתרונות שאין לטיפות העיניים.

ראשית  אין לטיפול הלייזר כמעט תופעות לוואי ארוכות טווח כגון- רגישות, אודם, גרד, אלרגיה, תחושת חול או גוף זר בעיניים ויובש שהינם תופעות לוואי יחסית שכיחות של הטיפול התרופתי. יום אחרי טיפול הלייזר (מסוג SLT), המטופל לרוב לא יחוש בשום תופעות לוואי או אי נוחות בעקבות טיפול הלייזר, וזהו היתרון הראשון של הלייזר. בשעות הראשונות לאחר ביצוע הלייזר יתכן ותחושו מעט אי-נוחות או שיופיע אודם קל בעיניים, אבל תופעות אלו יחלפו לרוב בעצמן תוך מספר שעות.

היתרון השני כרוך בכך שטיפול הלייזר לא מצריך התעסקות יומית (או לפעמים פעמיים או שלוש פעמים ביום, כמו טיפות העיניים). במילים אחרות, אחרי שעברתם את טיפול הלייזר SLT הוא תמיד נמצא שם ומשפיע. קל לראות את היתרונות בטיפול לייזר SLT, במיוחד עבור חולה שמטופל בטיפות וצריך לזכור פעם, פעמיים ואפילו שלוש ביום לטפטף את הטיפות. בנוסף קיים גם הצורך לזכור למלא את המרשמים כדי לא להיתקע עם הבקבוק האחרון שהתרוקן, וצריך לזכור לקחת את בקבוקי טיפות העיניים בכל פעם שיוצאים לחופש, לבקר את המשפחה מחוץ לעיר, לחו"ל או אפילו ליום עבודה ארוך.

חשוב להזכיר שטיפול הלייזר SLT לא יחליף את הטיפול התרופתי כולו, אלא יכול, בממוצע להחליף סוג אחד של טיפות. זאת אומרת שחולה שמטופל בסוג אחד של טיפות יכול, לרוב, לעבור טיפול לייזר שיהיה שווה ערך בהשפעתו לסוג אחד של טיפות. חולה המטופל עם שני סוגים של טיפות והלחצים שלו מאוזנים, יכול לעבור טיפול לייזר ואז ניתן יהיה לשקול לבטל את אחת התרופות. אם אותו חולה הנוטל שתי סוגי טיפות אינו מאוזן, יוכל להציע לו רופא העיניים תוספת של לייזר או לחליפין תוספת של עוד סוג טיפות בנוסף אל מה שכבר לוקח. שווה להזכיר כי בניגוד לטיפות שחובה לטפטף מדי יום (ולעיתים, תלוי בסוג הטיפה גם מספר פעמים ביום), הרי הלייזר, מהרגע שבוצע, ימצא בעין באופן רציף שנים רבות. חשוב לזכור שטיפול הלייזר לא מחזיק מעמד לכל החיים ואורך הזמן שמחקרים הראו שהוא משפיע נע בסביבות חמש שנים. בנוסף כדאי לדעת כי לא בכל החולים כולם נצפה בירידה משמעותית של הלחץ התוך-עיני. כנראה שהתגובה תלויה לא רק בטיפול הלייזר, אלא גם בעין עצמה ובאדם עצמו (עקב הבדלים אנטומיים וגנטיים בין אנשים, סוג הגלאוקומה, עצמתה ומשך הזמן שהיא קיימת). לכן, אפקט הטיפול של הלייזר מושג בדרך כלל ב- 70%-80% מהחולים המטופלים. 

ההודעה נשלחה לפרופ' קיזרמן

bottom of page