top of page

זהירות דלקת עפעפיים – מצב שכיח, מציק ולא מאובחן!

 
 

אם שוב קמתם הבוקר בעיניים נפוחות ואדומות - אל תזניחו.

דלקת העפעפיים מתפתחת בקלות מתחת לריסים וסותמת את בלוטות הדמעות, עד כדי פגיעה בראייה.

איך אפשר למנוע?  

 

 

 עיניים אדומות, מגרדות ויבשות, עפעפייים נפוחים - רבים מאיתנו התרגלו להתעורר בבוקר עם תופעות מטרידות כאלה ולחיות איתן לאורך היום, אך ייתכן שמתחת לריסים כבר התפתחה דלקת עפעפיים (Blepharitis), שכמה פתרונות פשוטים יאפשרו לה להחלים וישפרו את איכות חיינו.

כיצד נוצרת דלקת?

העפעפיים כוללים רקמות שתוחמות את העיניים ושומרות עליהן מפני כניסת אבק, לכלוך וכל גורם זר שיכול לפגוע בעין. שולי העפעף, האזור הקרוב יותר לעין שממנו צומחים הריסים, חשובים ביותר באיבר זה. בשולי העפעף, מאחורי קו הריסים, מצויים פתחיהן של כ-20 בלוטות חלב-הדמעות - ואלה חשובים יותר מהריסים עצמם.

בלוטות החלב מפרישות מרכיב שומני שחיוני לתקינות הדמעות: כמות קטנה מדי או אי הפרשה שלו יגרמו לדמעות להתאדות מהר, ובכך ייווצר יובש שיוביל לגירוי ולדלקת המתבטאים בתחושת יובש, צריבה, אודם, הפרשה, עפעפיים נפוחים ובאופן פרדוקסלי גם לייצור מוגבר של דמעות.

גם סתימה של הבלוטות, למשל במקרה של שעורה,  גורמת להתפתחות הדלקת. במקרים קשים, עלולים סיבוכי הבלפריטיס לפגוע בחדות הראייה. 

מהם גורמי הסיכון?

אחד הגורמים המרכזיים בהתפתחות דלקת הוא אי הקפדה על היגיינת העפעפיים, ובכלל זה אי הסרת האיפור מהעין ומהעפעף באופן יסודי. גורמים נוספים הם שימוש בעדשות, עישון וגיל. כמו כן, נמצא שאנשים עם נטייה לאלרגיות, בעיות עור או שינויים הורמונליים נוטים לפתח יותר דלקות עפעפיים.

כיצד מאבחנים?

על כל מי שסובל מעיניים אדומות, נפוחות, מגרדות או יבשות להיבדק ולא להזניח את המצב.

הזנחה ממושכת תגרום לסתימה קשה יותר של הבלוטות ותקשה על הטיפול במחלה.

הדלקת מאובחנת באמצעות סדרת בדיקות רפואיות שמבצע רופא עיניים המומחה לעיניים יבשות בעזרת מנורת סדק. לעתים ניתן יהיה להבחין בסתימת הבלוטות תוך התבוננות בשולי העפעף, ולעתים תידרש בדיקה במכשיר יעודי. רופא העיניים יבדוק גם את תקינות הפרשת הדמעות וכמותן בעזרת מבחן שירמר (הערכה של כמות הדמעות הנוצרת בעין) זמן שבירת הדמעות, צביעת הדמעות בצבע פלורסצנטי ועוד.

את מצב החלב בבלוטות יש לבדוק בבדיקה מיוחדת המאבחנת אם החלב המופרש מהן בעל צפיפות ומרקם תקינים.

אם החלב אינו תקין, יש לטפל ספציפית בבעית הבלוטות ולא בטיפות רגילות ליובש.

כיצד מטפלים?

הטיפול בדלקת עפעפיים מתחיל תמיד במשרדו של הרופא כאשר זה מעסה ומנקה את הבלוטות הסתומות.

פעולה זו חיונית לפתיחת הבלוטות ולחזרתן לתפקוד תקין.

ככלל הטיפול בבלפריטיס הוא לרוב כרוני ודורש התמדה. העיקרון שעומד בבסיס הטיפול הוא לגרום לשחרור ההפרשה מהבלוטות ולשמור על היגיינת עפעפיים.

הטיפול כולל:

שמירה על נקיון העפעפיים חשוב מאוד לנקות את שולי העפעפיים לפחות פעם ביום ולחפוף את הריסים באמצעות תכשירים ייעודים.

מומלץ להשתמש בחומרי ניקוי מניעתיים וטיפוליים המכילים את שמן עץ התה.

חשוב להסיר את כל ההפרשות והלכלוך בצורה יסודית, כיוון שניקוי של שולי העפעף משחרר את פתחי בלוטות החלב ומאפשר את המשך הזרימה התקינה של מרכיב חשוב זה.

למשתמשים בעדשות מגע מומלצות עדשות יומיות או שבועיות, ולוותר עליהן כאשר הדלקת תוקפת.

קומפרסים חמים: החום מרחיב את הבלוטות ואת פתחיהן, מפחית את צמיגות ההפרשה השומנית וממס פקקי הפרשה החוסמים לעתים את פתחי הבלוטות. ניתן גם לבצע קומפרסים עם תה או מי מלח, או להשתמש במשקפי חימום ייעודיים המעסים ומחממים את העפעפיים זמן ממושך יותר.

עיסוי העפעפיים: לאחר הקומפרס החם כדאי לעסות בעדינות את העפעפיים במשך כמה שניות. כיוון התנועה של האצבע המעסה הוא מבסיס העפעף כלפי הריסים. בצורה זאת משחררים את פתחי הבלוטות ומאפשרים לחומר השומני להתנקז החוצה.

טיפול תרופתי: לעתים, בהתאם למצב ולהנחיות של רופא העיניים, מוסיפים לטיפול משחה אנטיביוטית עם או בלי מרכיב סטרואידלי וכדורי אנטיביוטיקה שמטרתם לשנות את צמיגות ההפרשה השומנית בבלוטות העפעף ולהפחית את הזיהום החיידקי המשני. 

ההודעה נשלחה לפרופ' קיזרמן

bottom of page